Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Dainų ir šokių ansamblis (vad. Eugenijus Čiplys) kviečia į meninio trumpametražio filmo apie ansamblį „METAI“ premjerą, kuri vyks kino teatre „Pasaka“ balandžio 21 d. 16.15 val. Tai visiškai naujos VU Dainų ir šokių ansamblio kūrybinės veiklos krypties pristatymas.

Apie filmą

„METAI“, tai trumpametražis meninis filmas, skirtas įprasminti lietuvišką tautinį meną, jo atlikimą, tautinius kostiumus, lietuvių liaudies instrumentus ir įprastus scenai kūrinius, juos pristatant netradicinėje koncertinėje erdvėje – gamtoje, skirtingais metų laikais, taip supažindinant žiūrovą ne tik su kūrinių dinamika, bet ir lietuviškos gamtos sezoniškumu bei kontrastingumu.

Filmas išsiskiria ryškiomis keturiomis dalimis, dedikuotomis skirtingiems metų laikams, atitinkamiems kūriniams, juos apipinant trumpomis ištraukomis iš ansamblio gyvenimo. Nors filmas yra apie lietuvišką kultūrą, meną, bet tuo pačiu per dokumentikos prizmę pasakoja apie jaunimą, VU studentus, alumnus, ką jiems reiškia kultūra ir kas yra ansamblis.

Projekto idėja ir siekis

Šis kūrybinis VU Dainų ir šokių ansamblio studentų ir vadovų projektas – kelionė nuo dar 2019 m. gimusios idėjos iki jos išsipildymo šiandien. Pirmieji pasiruošimo darbai prasidėjo 2022 m., o 2023 m. jau buvo skirti projekto įgyvendinimui – vyko garso įrašų įrašinėjimai ir pasirinktų kūrinių filmavimai. Projekto įgyvendinimo kelionėje dalyvavo beveik 150 buvusių ir esamų VU Dainų ir šokių ansamblio narių.

„Idėja kilo įprasminti mums svarbius kūrinius šiuolaikine forma, kuri būtų įdomi ir patraukli visiems pamatyti bei skatintų toliau domėtis tautiniu menu ne tik dainų švenčių metu“, – projekto pradžią prisimena VU Dainų ir šokių ansamblio šokėja ir „METAI“ režisierė Laura Dičiūnaitė.

Kuriant filmą buvo svarbu ne tik išsirinkti kūrinius, bet ir vietas, kuriose jie būtų filmuojami ir kuo autentiškiau atskleidžiami. Todėl pavasario dalis nufilmuota T. Ivanausko Obelynės sodybos žydinčiuose soduose, o vasaros – Kernavės piliakalniuose, garsėjančiuose kaip tradicine Joninių šventimo vieta.

Apie ansamblį

VU Dainų ir šokių ansamblis skaičiuoja daugiau nei 80 veiklos metų. Per šiuos metus buvo pristatyta daug naujų koncertinių programų, kurias sudarė ir kūrinius bei choreografiją joms kūrė ansamblio meno vadovai Vladas Bartusevičius, Vidas Aleksandravičius, Eugenijus Čiplys, choro vadovai Vytautas Četkauskas, Vytautas Abaris, Dovilė Mačiukaitė-Krasauskienė, choreografai Juozas Gudavičius, Elena Morkūnienė, Tamara Kalibataitė, Indrė Alaburdienė ir kt. Ansamblio programos gausios originalių kūrinių, aranžuočių, choreografijų, kurioms idėjų semiamasi iš lietuvių liaudies papročių, tradicijų, melodijų motyvų, taip išsaugant lietuvių liaudies palikimą šiuolaikiniuose kūriniuose. Atsižvelgiant į tai, projektui buvo atrinkti keturi buvusių ir esamų Ansamblio vadovų kūriniai ir susieti atitinkamai su jiems skirtu metų laiku.

„Tautiniame žanre kuriant kūrinį turime pateikti šiuo laikmečiu gyvenančio žmogaus žvilgsnį per papročius, per tautosaką“, – pasakoja VU Dainų ir šokių ansamblio Šokių grupės vadovė I. Alaburdienė.

Šiuo kūrybiniu projektu VU Dainų ir šokių ansamblis tikisi patraukliai pristatyti lietuvišką tautinį meną, plėtoti jo populiarumą ir pristatyti lietuviškus kūrinius ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Filmas buvo įtraukas į kino filmų festivalio Švedijoje programą (Västerås Filmfestival) geriausio šokio filmo kategorijoje.

Filmo pristatomasis vaizdo įrašą rasite čia.

Bilieto į filmo premjerą kaina – simbolinė parama ansamblio tolimesniems kūrybiniams projektams. Bilietus galite įsigyti čia.

Projekto organizatoriai: VU Dainų ir šokių ansamblis ir VU Kultūros centras.

Renginio partneris kakava.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos